Diagnostiek en advies

In 2005 is het Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen van start gegaan. NKAL is onderdeel van het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit Utrecht, het UMC Utrecht en het St Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein. NKAL is ook onderdeel van het Landelijk Expertise Centrum Stoffenberoepsziekten en werken daarin nauw samen met andere expertise centra voor beroepslongaandoeningen.

NKAL is een voorziening voor werknemers met complexe arbeidsgerelateerde longproblematiek. Complex kan hierbij betrekking hebben op specifieke diagnostiek die verricht moet worden om de relatie met het werk vast te kunnen stellen. Maar ook vragen over de gevolgen van een aandoening voor het werk kunnen ingewikkeld zijn en een specifieke aanpak vergen. Een multidisciplinair onderzoek kan een werknemer helpen om verergering te voorkomen en behoud van werk te optimaliseren. We kunnen een compleet advies geven aan de werknemer over de relatie tussen de stoffen en de gezondheidsklachten en wat er nodig is om op een gezonde manier te kunnen blijven functioneren. Het NKAL bestaat uit een team van longartsen, arbeidshygiënisten en longfunctieanalisten. Waar nodig kunnen we aanvullend longonderzoek verrichten, blootstellingsonderzoeken of expertises uitvoeren.

Longartsen, bedrijfsartsen, verzekeringsartsen, huisartsen en andere medisch specialisten kunnen NKAL benaderen en patiënten verwijzen. Ook bedrijven kunnen met NKAL een contract sluiten om hun medewerkers aanvullende zorg te bieden, gericht op het vaststellen van arbeidsgerelateerde longaandoening en/of de belastbaarheid voor werk.

Het NKAL heeft met de zorgverzekeraars In Twente, ENO, DSW, Stad Holland, OWM Zorg en Zekerheid en AZVZ een contract. De prijzen op onderstaande prijslijst gelden voor niet-verzekerde patiënten. Het betreffen zogenaamde “passantentarieven”. Bij twijfel dient contact opgenomen te worden met de zorgverzekeraar.

Bent u professional en heeft u behoefte aan nader advies voor een individuele werknemer of een groep werknemers met een verdenking op beroepslongaandoeningen door blootstelling op het werk? Neem dan gerust contact met ons op!